Het artistieke proces


InsideOut Panorama is een landschap van stemmingen. 

InsideOut is een community art project op het raakvlak van psychiatrie en beeldende kunst. Beeldend kunstenaar Baukje Spaltro realiseerde in 2018 samen met ca. 200(ex)cliënten uit de psychiatrie een landschap van stemmingen geïnspireerd op het Frieselandschap. Een cirkelvormig panorama van 38 meter.

Dit panorama verbeeldt een onbekende en inspirerende binnenwereld aan het publiek. Het toont de vele talenten in de psychiatrie en wat een gemeenschap/mienskip samen kan bereiken. En het nodigt uit om anders te kijken naar het Friese landschap, de anderen de psychiatrie.

In een proces van praten, brainstormen, schetsen en schilderen hebben deelnemers eigen waarnemingen op het Friese landschap gegeven. Deze persoonlijke stemmingen heeft Spaltro voor het totaalontwerp gebruikt. Deelnemers hebben op negen locaties in Friesland gewerkt. Elke groep heeft één Fries landschapsthema uitgewerkt; zoals de meren, de bossen, de horizon, de wolken, de weilanden of het wad. De schildertechniek van Spaltro, met een felle fluor onderlaag, nodigt uit buiten de eigencomfortzone te stappen en vanuit de persoonlijke binnenwereld te werken.

InsideOut is multidisciplinair en bestaat uit het geschilderd panorama met een speciale soundscape en gedichten over de binnenwereld.

InsideOut is gerealiseerd op initiatief van Stichting Panorama Fryslân-Franeker 2018 voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In 2021 is InsideOut tentoongesteld door Stichting Panorama InsideOUT Fryslân.