Projecten

Artikel van de opening Landschap van Stemmingen in de Drachtster CourantVlnr: Jan de Haan, Roelof Veeningen, Rommy Soepboer en wethouder Robin Hertogh Heys van de Lier

Foto: Wietse Hummel
Verslag: Jantsje Walstra

Panorama InsideOut nu in de Sluisfabriek

Het Panorama heropende op 9 juni in de Sluisfabriek in Drachten. De wethouder van cultuur dhr. Robin Hertogh Heys van de Lier verrichtte de openingshandeling. Hem werd gevraagd een eerste dichtregel op het paneel daarvoor te schrijven ter inspiratie van het Panoramadoek.

Het Panorama InsideOut is een Mienskipsprojekt dat ontstond in 2018 op initiatief van humanistisch raadsvrouw Thea Gerritsen in verband met de Culturele Hoofdstad. Met in totaal wel zo’n honderd deelnemers op verschillende GGZ-locaties in Fryslân werd aan het doek gewerkt. Allemaal deelnemers met een psychische kwetsbaarheid. Het was de bedoeling hun eigen beleving van het Fryske Lânskip te schilderen op het doek. De soundscape die met deelnemers was geproduceerd maakte de beleving nog intenser. Het mooie gedichtenpad in Franeker was ook een initiatief vanuit Panorama. We nodigen tijdens deze tentoonstelling opnieuw mensen uit te dichten. Dit kan door een dichtregel op het paneel te zetten, na bezichtiging en ter inspiratie van het Panoramadoek. Deze worden dan gebundeld.

Daarbij is het doel van dit Mienskipsprojekt  ook om tegen het stigma te strijden op het hebben van een psychische gevoeligheid.

Rommy Soepboer,  bestuurslid van Stichting Panorama heette iedereen welkom. “De heechste tiid”, zei zij, “om moaie dingen te dwaan.” De plannen voor deze expositie lagen er al lang en toen kwam onder andere Corona er tussendoor. ,,Werk van een zestigtal ‘Panoramisten’ , deelnemers aan het Panorama, hangt nu nog steeds in het auditorium van het Drachtster Museum, Salon der Panoramisten. Dit is een samenwerkingsverband met het museum en de Stichting Klaas Koopmans. De expositie van Klaas Koopmans is gelijktijdig in Museum Dr8888 te zien.”

Oebele Riemersma uit Workum had een droom, dat het Panorama weer opnieuw opgesteld zou worden. Die droom is nu uitgekomen en Oebele droeg het gedicht geschreven in 2018 voor dat hij hierover geschreven had.

Daarna hield Jan Henk Hamoen (theoloog, kunstkenner en bestuurslid van Stichting Klaas Koopmans) een korte lezing. Hij vertelde onder andere over de toegenomen belangstelling van kunst gemaakt door mensen met een psychiatrische achtergrond, de Outsider kunst. Zo’n honderd jaar geleden werd dit voor het eerst zo benoemd. ,,Het ging dan vooral om de spontaniteit en niet zozeer om een bepaalde techniek of stroming binnen de kunst.”

,,Klaas Koopmans kende opnames in de psychiatrie. Een psychiater moedigde hem aan vooral te blijven tekenen en schilderen. Hierdoor kreeg hij meer zelfvertrouwen. Bij hem en bij vele van zijn lotgenoten, was het een middel voor herstel. Al werd dat lang niet altijd gezien als een effectieve behandeling.”

Hamoen: ,,Outsider Art is een lastige term. Die wil ik het liefst schrappen omdat hierbij de nadruk ligt op ‘anderszijn’. De nadruk zou moeten komen te liggen op het bijzondere van de kunst en de prachtige verhalen erachter.”

De wethouder deed de openingshandeling. Hij is trots dat het museum Drachten het Panorama omarmd heeft en dat het hier een plek heeft. Hij vindt dit project een toegevoegde waarde hebben en het brengt ook verbinding. ‘Echte schoonheid zit van binnen’, zegt hij tot slot.

Daarna kwam Bramses (pseudoniem) met ’spoken word’. Dit was het voordragen van een gedicht, poëzie, of zelfs proza op een rap-achtige manier.  Het was een gepassioneerde voordracht.

Voor meer informatie kijk op www.panoramafriesland.nl De toegang is gratis maar reserveren is verplicht via panoramafriesland@gmail.com of telefonisch 06- 4617 2046

Author